Het ongeëvenaarde comfort van een ensuite badkamer
Droom je van een plek voor jou alleen, waarin je je kan terugtrekken om even helemaal te ontspannen en op adem te komen? Hebben jij en je partner min of meer hetzelfde tijdsschema? Is je kamer groot genoeg om er zowel je slaap- als badkamer van te maken? Dan kan je een ‘ensuite badkamer’ overwegen, geïnspireerd op de suites in luxehotels. Bovendien zijn twee badkamers in huis veel comfortabeler dan één. Elk gezinslid profiteert er dus van!
Geen compromissen meer!
Een tweede badkamer installeren is een uitstekende oplossing om ’s ochtends of ‘s avonds gedrang – of zelfs ruzie – te vermijden. Vooral wanneer het hele gezin de badkamer op bijna hetzelfde moment nodig heeft. En begint iemand erg vroeg te werken of komt hij laat thuis, dan wordt niemand in huis gestoord in zijn slaap.
Bovendien kan je breekbare of voor kinderen gevaarlijke voorwerpen in je eigen badkamer opbergen en die inrichten zoals jij het wil. Zonder na te hoeven denken of het wel veilig en praktisch is voor de kleintjes.
Een ruimte voor pure intimiteit
Het tweede voordeel van een eigen badkamer die aan je slaapkamer grenst, is dat je een eigen ruimte hebt om te ontspannen, tot rust te komen en je batterijen terug op te laden, zonder daarbij gestoord te worden. Bovendien behoud je je privacy omdat in principe niemand anders dan je partner die badkamer gebruikt.
Je kan de master bedroom dus volledig naar eigen goeddunken inrichten. Ga voor meer luxueuze meubels, in duurdere materialen en met een fijnere, delicate afwerking. Stevigheid is immers niet het eerste criterium waarop je je badkamermeubels uitkiest. Wel of je ze mooi vindt.
De juiste afmetingen en meubilair
Om slaap- en badkamer in één ruimte onder te brengen, moet de kamer natuurlijk groot genoeg zijn zodat je je makkelijk kan bewegen en het één het ander niet in de weg zit. Toch moet de badkamer niet per se gigantisch groot zijn. Zolang er maar een wastafel en douche of bad (al is beide natuurlijk mooi meegenomen) in passen en er voldoende opbergruimte is. Het is immers belangrijk dat de ruimte er opgeruimd uitziet want dat bevordert ontspanning en rust.
Hoe scheid je beide ruimtes van elkaar af?
Het is essentieel dat beide ruimtes gedeeltelijk van elkaar afgescheiden worden door een muur (je kan daar bijvoorbeeld de inloopdouche tegen zetten) of, nog beter, een glazen scheidingswand of schuifdeuren. De reden voor deze scheiding? Zelfs al hebben jij en je partner hetzelfde tijdsschema, dan nog kan de één al een douche of bad willen nemen terwijl de ander nog in bed ligt. Met een scheidingswand vermijd je te veel geluid en licht uit de badkamer waardoor je beter slaapt. Want het licht moet wel sterk genoeg zijn om je makkelijk te kunnen scheren, opmaken en ontschminken.
Bovendien zijn de verwarmingsvereisten in de twee ruimtes niet identiek. De ideale temperatuur van een slaapkamer ligt tussen de 16 en 18°C, terwijl die in de badkamer kan oplopen tot 21 of zelfs 23°C. Met een goede scheiding kunnen de twee delen van de master bedroom afzonderlijk worden verwarmd.
Nieuwbouw versus een oude constructie
Ga je in een nieuwbouwhuis wonen dat je nog volledig zelf kan ontwerpen, dan zal je architect je zeker relevant advies geven. Bijvoorbeeld over de positionering van je en-suite slaapkamer tegenover de omliggende gebouwen. Idealiter hebben je buren geen vrij zicht op de ruimte, maar de ramen moeten natuurlijk wel groot genoeg zijn om voldoende natuurlijk licht binnen te laten en de kamer goed te kunnen verluchten.
Ga je een bestaande woning veranderen en een badkamer aan je slaapkamer toevoegen, schakel dan ook zeker professionals in. Zij kunnen je vertellen of je project haalbaar is door te controleren of de aan- en afvoerleidingen toegankelijk zijn of makkelijk kunnen worden omgelegd. Het wordt niet aangeraden om een toilet te installeren in de ruimte waar je slaapt (vanwege de kans op onaangename geurtjes). Is dat toch onvermijdelijk, dan kunnen professionals ervoor zorgen dat er een effectieve luchtafvoer wordt voorzien.
Verwarming en ventilatie
De temperatuur in beide ruimtes kan ook worden geregeld met een slimme verwarming. Plaats de radiator(en) bijvoorbeeld zo ver mogelijk van het bed, kies voor vloerverwarming met strakkere lussen in de badkamer of installeer extra wandverwarming in de buurt van de douche of het bad en rust die uit met een boostfunctie om de temperatuur bijna onmiddellijk te kunnen doen stijgen.
Vergeet er zeker ook niet voor te zorgen dat de badkamerruimte voldoende luchtdicht is en geventileerd kan worden. Dat is immers essentieel voor een gezonde lucht en om vochtproblemen en schimmelgroei te vermijden. Dat is nog belangrijker als je in je slaapkamer ook een dressing gaat installeren. Want kledij en vocht gaan echt niet samen…
Harmonieus ingericht
Omdat het de bedoeling is om de twee functies in dezelfde ruimte te combineren, is het een goed idee om de hele ruimte op dezelfde manier in te richten. Kies bijvoorbeeld dezelfde kleuren voor meubels, tapijten, wandkleden, accessoires, wandbekleding en vloeren: zo versterk je visueel de indruk van ruimte en helderheid.
Tot slot zijn lichte kleuren en pasteltinten, eventueel aangevuld met een gewaagdere accentkleur, beter voor ontspanning en welzijn dan donkere of felle kleuren.