/getmedia/3f4cbe49-2837-4942-b556-1cbd68951b29/Header-10-tips-besparen.jpg?width=1640&height=580&ext=.jpg

10 tips om te besparen op verwarming

Het grootste deel van ons energieverbruik gaat op aan verwarming. Maar door slim en duurzaam te verwarmen kan je heel wat energie besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Wij helpen je alvast op weg met deze 10 tips.

TIP 1: Installeer een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kan je jouw verwarming volledig aanpassen aan jouw leefpatroon. Je bedient deze via een app, dus sta je bijvoorbeeld wat langer in de file dan kan je je verwarming gewoon vanop afstand uitschakelen. Koppel je jouw thermostaat aan slimme thermostaatkranen, dan kan je de temperatuur in huis zelfs per kamer of zone regelen. Zo verwarm je alleen de kamers die je effectief gebruikt. Bovendien hoeft het ook niet overal even warm te zijn. In een inkomhal of slaapkamer kan het perfect een aantal graden frisser zijn. 

 

TIP 2: Verlucht je woning

Het klinkt misschien gek, maar je huis regelmatig verluchten helpt net om energie te besparen. Door te ventileren wordt de lucht in huis droger, waardoor die makkelijker opwarmt. Je ramen af en toe open zetten of investeren in een ventilatiesysteem zorgt er dus voor dat je minder energie hoeft te gebruiken om je huis te verwarmen. 

Radson Unisenza
AuroStep Plus - Vaillant

TIP 3: Verwarm bewust

Probeer om je thermostaat een graad lager te zetten en kijk wat de impact hiervan is. Waarschijnlijk vind je dit nog steeds comfortabel genoeg of kan je die lagere temperatuur compenseren met een iets dikkere trui of warme pantoffels. Verwarm ook alleen wanneer het nodig is. Stel je thermostaat zo in dat hij ’s avonds, een uur voor je normaal naar bed gaat, automatisch op 15 graden springt. Beschik je thuis over vloerverwarming, zet je temperatuur dan best niet lager dan 17 à 19 graden. Anders duurt het te lang om je ruimte terug op te warmen. 

 

TIP 4: Investeer in zonne-energie

Hoewel er in Vlaanderen momenteel geen subsidies meer zijn voor zonnepanelen en het einde van de terugdraaiende teller nu echt in zicht is, loont het toch nog steeds de moeite om er (extra) te installeren. Met zonnepanelen ben je immers veel minder afhankelijk van de nog steeds schommelende energieprijzen. Om maximaal te besparen verbruik je best zoveel mogelijk energie wanneer je zelf elektriciteit opwekt. Een andere interessant optie om te besparen op energie is een zonneboiler. Dit toestel produceert warmte uit daglicht. De zon hoeft hiervoor niet te schijnen, dus ook in de winter levert je installatie voldoende warmte. Het goede nieuws is dat je voor zonneboilers wel nog premies kan aanvragen.

TIP 5: Verlaag je aanvoertemperatuur

De aanvoertemperatuur bepaalt hoe warm het cv-water is als je ketel draait. Bij veel cv-ketels staat de fabrieksinstelling op 80°, nochtans werken ze het meest efficiënt op een temperatuur van 60°. Je kan de temperatuur van je cv-ketel dus gerust wat lager zetten. Zo moet de ketel minder hard werken en verbruik jij aanzienlijk minder energie. En dat merk je op je factuur!

 

TIP 6: Zorg voor voldoende isolatie 

Goede isolatie is van cruciaal belang om zo lang mogelijk van je opgewekte warmte te genieten. Kan je woning extra isolatie gebruiken, weet dan dat je in veel gevallen recht hebt op een premie en dat je van fiscale voordelen kan genieten. Dit maakt isoleren dubbel interessant. Start je liever geen al te ingrijpende isolatiewerken, dan zijn er een aantal eenvoudigere alternatieven: isoleer je leidingen, voorzie radiatorfolie achter je radiatoren en sluit je rolluiken of gordijnen om de warmte binnen te houden. Zorg er wel voor dat je radiatoren vrij blijven als je de gordijnen sluit. Alle beetjes helpen om die energiefactuur omlaag te krijgen.

Bulex - Thermomaster
Remeha

TIP 7: Hou je energieverbruik in de gaten

Zorg dat je inzicht krijgt in je energieverbruik door het te monitoren. Hierdoor kan je je verbruik afstemmen op de beschikbare energie. Dit wordt vooral interessant wanneer je over zonnepanelen en een digitale meter beschikt. Maar ook in situaties zonder loont het de moeite om je energieverbruik in de gaten te houden. Merk je bijvoorbeeld plots dat een toestel buitensporig verbruikt, overweeg dan om dit te vervangen. Kijk bij aanschaf van nieuwe huishoudtoestellen ook altijd naar het energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je toestel is. 

 

TIP 8: Onderhoud je verwarmingsinstallatie

Door je verwarmingsinstallatie jaarlijks te laten onderhouden door een professional zorg je niet alleen voor een efficiënte werking van je installatie, maar verleng je ook de levensduur ervan. Ook het regelmatig ontluchten van je radiatoren is belangrijk. Soms worden er luchtbellen gevormd in de leidingen van je verwarmingssysteem, waardoor de radiator minder warmte afgeeft. Door je radiatoren af en toe te ontluchten ben je zeker dat de warmte weer goed verdeeld wordt.

TIP 9: Vergelijk energieprijzen

Ook door energieprijzen te vergelijk en regelmatig van leverancier te veranderen kan je besparen. Zo’n overstap is ook veel minder gedoe dan je op het eerste zicht zou denken. Je sluit gewoon een nieuw contract af met je nieuwe energieleverancier en zij regelen alles met je oude leverancier en met de netbeheerder. De overstap is ook gratis voor gezinnen en KMO’s. Tenzij je minder dan een jaar klant blijft. In dat geval rekenen sommige leveranciers de jaarlijkse vergoeding volledig aan. 

 

TIP 10: Bespaar onder de douche

Een douche van Facq nodigt nu eenmaal uit om lekker lang te ontspannen, dat beseffen we. Maar door je tijd onder de douche te beperken tot maximum 5 minuten, bespaar je al gauw enkele tientallen euro’s per jaar. En ook met een waterbesparende douchekop bespaar je op een super eenvoudige manier water en energie, zonder dat je er iets van merkt. Bezoek je dichtstbijzijnde Facq-showroom voor meer informatie over water- en energiebesparende produten.

hansgrohe - Croma Select S280 eco

Bezoek ons Groene Huis

Een innovatieve ervaring wacht op je in onze showrooms

Dankzij onze interactieve showroomervaring ontdek je alle oplossingen om je huis en badkamer energie- en waterbesparend te maken. Een innovatieve toepassing, die je helpt bij het maken van de beste keuze!

Vind een showroom
Wist je dat?

Doe de quiz!

Test je kennis en ontdek al onze tips om water en energie te besparen.

Start de quiz