/getmedia/d6501c2d-3d99-47e7-86f6-c5cb885e83cc/MV_ventilation-article.jpg?width=1920&height=595&ext=.jpg

Het antwoord op jouw vragen over ventilatie

Wat is juist het verschil tussen verluchten en ventileren? Wat zijn de nieuwe normen waar een woning aan moet voldoen? De groene huis experts van Facq weten een antwoord op al je vragen over ventileren!

Is het voldoende om elke dag een raam open te zetten om de lucht in je woning gezond te houden?

Zomer en winter elke dag ramen en deuren een tiental minuutjes wijd openzetten zorgt ervoor dat er frisse lucht je woning binnenkomt. “Dat klopt, zo verlucht je je woning,” zegt Sven Wintmolders, ventilatiespecialist in de Facq showroom in Hasselt. “Maar het effect duurt ook maar enkele minuten. Het is dan ook heel belangrijk om je woning permanent te laten ademen: de vervuilde lucht moet naar buiten geleid worden, en frisse schone lucht moet naar binnen. En dat in een constante stroom, net zoals onze eigen ademhaling dus.

Je huis niet alleen verluchten maar effectief ventileren is belangrijk voor je gezondheid. In een slecht geventileerde ruimte ontstaan vochtproblemen, schimmels en andere bacteriën, met ademhalingsproblemen of zelfs allergieën tot gevolg.


Hoezo is een aangepast ventilatiesysteem ook ecologisch en economisch voordeliger?

Ventilatiesystemen kennen tegenwoordig een ware boost. Dat is niet onlogisch: moderne huizen (en gerenoveerde woningen) zijn zeer goed geïsoleerd om te vermijden dat er warmte verloren gaat. We letten op onze portemonnee en zetten dan ook alles in op isolatie. Oudere huizen zijn een heel ander verhaal: via kieren en spleten ontsnapt warmte, met als enige voordeel dat de schone buitenlucht ook permanent binnen komt. “Met een mechanische ventilatie kan je je woning ventileren op een gecontroleerde manier. De circulatie tussen buiten- en binnenlucht wordt geoptimaliseerd door het systeem,” aldus Sven Wintmolders.

Is ventileren verplicht?

Een ventilatiesysteem helpt om tegemoet te komen aan onze verwachtingen en eisen op vlak van kwaliteit, gezondheid en comfort. Maar dat niet alleen: met een performant ventilatiesysteem voldoe je ook aan de normen van de huidige EPB-reglementering. “In Vlaanderen is ventileren sinds 2016 verplicht in alle nieuwbouw en ingrijpend gerenoveerde woningen. Het vormt een belangrijke voorwaarde om een bouwvergunning te verkrijgen,” aldus Sven Wintmolders. Voor professionele installateurs vormt dit een echte opportuniteit. De Vlaamse overheid eist immers een keuringsverslag van de installatie op het einde van de werken.