/getattachment/0316d540-040e-4213-bc0a-f51705dcdec2/MV_isolation_head.jpg?lang=fr-BE&width=2480&height=1837&ext=.jpg

Bescherm je leidingen tegen vorstschade

Met de winter in aantocht kunnen de temperaturen flink dalen en krijgen sanitaire leidingen het zwaar te verduren. Het is belangrijk om de leidingen tegen vrieskou te beschermen om te voorkomen dat ze stuk vriezen en je tegen onvoorziene kosten aanloopt. Leidingen winterklaar maken is helemaal niet moeilijk en zo ben je er zeker van dat ze goed de vorst doorstaan.

Bestand tegen lage temperaturen

Om ervoor te zorgen dat sanitaire leidingen bestand zijn tegen lage temperaturen, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan ze isoleren met glaswol, polyethyleenschuim of een verwarmingskabel gebruiken. Glaswol of polyethyleenschuim gebruiken, is de goedkoopste oplossing maar met een vorstbeveiligingskabel loop je het minste risico dat de leidingen vorstschade oplopen.

Isolation des tuyaux d'eau

Leidingen isoleren met een verwarmingskabel

Bij een verwarmingskabel hoort een thermostaat. Je bevestigd de verwarmingskabel over de hele lengte van de leiding. Zorg ervoor dat je de temperatuursensor op de koudste plaats aanbrengt. Om de kabel te bevestigen, gebruik je pvc-tape of spanbandjes. De temperatuursensor stuurt de thermostaat aan waardoor de kabel warm wordt en er vorstschade wordt voorkomen. Uiteraard moet je in de buurt van de verwarmingskabel een stopcontact voorzien. Zodra de winter z’n intrede doet, sluit je de beide op elkaar aan.

Leidingen isoleren met glaswol en polyethyleenschuim

Om glaswol aan te brengen, wikkel je stukken rond de buizen en maak je ze vast met tape. Wanneer je polyethyleenschuim gebruikt, kan je die heel eenvoudig over de buizen klikken. Sommige systemen werken met een ritssluiting zodat je geen tape meer nodig hebt. Bij een T-verbinding maak je eerst een holte in het schuim. En voor het isoleren van bochten breng je de buisisolatie aan met de opengesneden kant aan de binnenzijde.