/getmedia/c95d0edc-7228-4692-9399-660b7c873d03/Header-vloerverwarming.jpg?width=1640&height=580&ext=.jpg

Vloerverwarming: de ideale oplossing voor duurzame woningen

Wanneer je bouwt of renoveert ga je uiteraard op zoek naar het meest efficiënte warmteafgiftesysteem. Maar welk systeem kies je? Je woning verwarmen kan op verschillende manieren, al blijven radiatoren en convectoren veruit de meest populaire keuze. Maar ook vloerverwarming is een slimme optie die heel wat voordelen biedt. Zeker in combinatie met pv-zonnepanelen en een warmtepomp vormen ze een toekomstbestendige keuze.

Radiatoren vs. (ventilo-)convectoren

Convectoren werken op lage temperatuur en verwarmen hoofdzakelijk op convectie, waarbij lucht wordt verwarmd. Radiatoren zijn een afgiftesysteem op hoge temperatuur en combineren convectie en stralingswarmte, waarbij ook objecten en mensen worden verwarmd. Het voordeel van convectie is dat je ruimte snel opwarmt, het nadeel is dat je bij uitschakelen van het toestel alle warmte snel weer verliest. Stralingswarmte daarentegen verwarmt voorwerpen en oppervlakken die op hun beurt warmte afgeven in de ruimte. De warmte zal daardoor langer aanwezig blijven als je de verwarming uitschakelt en wordt ook gelijkmatiger verdeeld, met minder temperatuurschommelingen tot gevolg.

Naast gewone convectoren, bestaan er ook ventilo-convectoren. Een ventilo-convector is voorzien van een ventilator die warme lucht de ruimte inblaast. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige temperatuurverdeling en krijg je een snel en efficiënt verwarmingssysteem. Ventilo-convectoren werken op een lage temperatuur waardoor je ze, in tegenstelling tot radiatoren, goed combineert met een lucht-luchtwarmtepomp. In combinatie met een omkeerbare warmtepomp of een aparte koudwaterbron kun je de ventilatorconvector in de zomer ook gebruiken om je woning te koelen. 

iVector S2 - Radson

Vloerverwarming als ideale oplossing voor duurzame woningen

Een andere populaire optie voor een warmteafgiftesysteem is vloerverwarming- en koeling. Ook dit systeem werkt op een lage temperatuur en is dus perfect te combineren met een warmtepomp. Het werkt net zoals radiatoren volgens het principe van stralingswarmte, maar is zuiniger in gebruik. Vloerverwarming kan gemakkelijk 2°C lager gezet worden dan radiatoren en zal nog steeds voor dezelfde aangename gevoelstemperatuur zorgen. Vloerverwarming die ingesteld is op 19°C, geeft dus hetzelfde comfort als radiatoren die op 21°C ingesteld zijn. Daarnaast heb je met dit systeem, net zoals bij ventilo-convectoren, de mogelijkheid om je huis te koelen. Al is het effect wel beperkter dan bij een ventilo-convector. Een interessant verschil is dat het koelen bij vloerverwarming op een passieve manier gebeurt, wat goed nieuws is voor je energiefactuur.

Comap vloerverwarming

De belangrijkste voordelen van vloerverwarming

  • Comfort

    Vloerverwarming biedt veruit het grootste comfort. Doordat de vloer altijd lekker warm aanvoelt, kan je zelfs in de winter nog steeds op sokken of blote voeten door je huis lopen. De warmte wordt ook gelijkmatig verdeeld, waardoor je geen koude plekken krijgt.

  • Werkt op lage temperatuur

    Vloerverwarming is energiezuinig. Doordat het werkt op lage temperatuur, heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen. Dit resulteert dan weer in lagere energiekosten.

  • Neemt geen plaats in 

    Vloerverwarming wordt ingewerkt in je vloer. Je hoeft dus geen radiatoren te voorzien, waardoor je meer ruimte overhoudt om kasten of andere meubels te plaatse,. Je kan je woning dus volledig inrichten zoals jij het wil.

  • Zuivere lucht

    Bij convectie wordt de lucht in de ruimte verplaatst. Hierdoor kan stof opwaaien, wat allergieën verergert. Bij stralingswarmte is dit niet het geval. Deze warmte wordt ook doorgaans als heel aangenaam ervaren.

Vloerverwarming en warmtepompen

Aangezien vloerverwarming op lage temperatuur werkt, kan je het perfect combineren met een warmtepomp. Beschik je daarnaast over pv-zonnepanelen om eigen energie op te wekken, dan creëer je de ideale combinatie voor een energie-efficiënte woning. De groene energie die je zelf opwekt met zonnepanelen, kan je namelijk gebruiken om je warmtepomp aan te drijven, zodat je minder elektriciteit van het net nodig hebt. De warmtepomp haalt warmte uit de grond, lucht of water en geeft die warmte op zijn beurt af aan het watercircuit van de vloerverwarming. Het verwarmde water stroomt vervolgens door de verwarmingsbuizen onder je vloer en verwarmt zo je woning. Wil je vloerverwarming combineren met een warmtepomp, dan beschikt je woning best over een zo laag mogelijk warmteverlies. Is je woning minder goed geïsoleerd, zal je helaas geen optimaal rendement behalen. 

Vloerverwarming en renovatie

Sinds 2023 ben je bij nieuwbouw verplicht om te verwarmen op lage temperatuur. Vloerverwarming blijkt dan vaak een evidente keuze. Bij renovatie ligt dat anders. Hier beschik je vaak over een beperkte opbouwhoogte, waardoor een nat systeem niet meer mogelijk is. Is je opbouwhoogte eerder beperkt, dan is ingefreesde vloerverwarming en vloerverwarming volgens het droog systeem een mogelijkheid. Opteer je voor een totaalrenovatie, waarbij je nieuwe chape voorziet? Dan heb je meestal wel voldoende opbouwhoogte voor een nat systeem. 

  • Nat systeem

    Dit is de standaard keuze voor vloerverwarming bij nieuwbouw. De verwarmingsbuizen liggen rechtstreeks in de chapelaag. Om barsten in je chape te vermijden, wordt er ook een wapeningsnet voorzien. Voor dit systeem heb je een opbouwhoogte van zo’n 18 à 20 cm nodig. 


  • Ingefreesde vloerverwarming

    Bij dit systeem wordt de bestaande vloerafwerking weggehaald en worden er gleuven geslepen in de bestaande chapelaag. Die chapelaag dient hiervoor nog in goede staat te zijn. De nieuwe vloerafwerking mag nadien rechtstreeks erop geplaatst worden. Ideaal dus voor een beperkt opbouwhoogte. 


  • Droog systeem

    Bij vloerverwarming volgens het droog systeem liggen de verwarmingsbuizen niet in de chape, maar in voorgevormde isolatieplaten. Het materiaal van die platen zorgt voor een snelle opwarmtijd en een perfecte warmtespreiding. Bovenop je platen komt een dunne dekvloer en je vloerafwerking. Voor deze optie heb je dus geen grote opbouwhoogte nodig. 


  • Elektrische vloerverwarming

    Een vierde en laatste optie is elektrische vloerverwarming. Ook dit kan perfect gelegd worden wanneer je over een beperkte opbouwhoogte beschikt. Nadeel is de hoge stroomkosten. Elektrische vloerverwarming wordt dan ook niet aangeraden voor grote ruimtes die je continu moet verwarmen.