/getmedia/03051da9-dfda-46c1-8ac9-ec51c70ee7ac/MV_ECONOMIE-EAU.jpg?width=1920&height=595&ext=.jpg

Bespaar op je waterfactuur met deze 5 tips

Ons waterverbruik daalt jaar na jaar, alleen tijdens de coronacrisis zagen we een lichte stijging. Steeds zuinigere huishoudtoestellen, het gebruik van regenwaterrecuperatiesystemen en een groeiend bewustzijn rond waterbesparing spelen hierbij een rol. Maar omdat het altijd beter kan, delen wij hieronder nog eens de voornaamste tips om zowel water als geld te besparen.

1. Beperk je waterverbruik

De eenvoudigste manier om te besparen op je waterfactuur is uiteraard door minder water te verbruiken. Je badkamer is hiervoor de uitgelezen plek en dat beseffen ook fabrikanten maar al te goed. Tegenwoordig bestaan er dan ook tal van waterbesparende producten voor de badkamer:

  • Waterbesparende kranen en douches

Met een waterbesparende kraan en douche verbruik je minder water, zonder dat je het merkt. Ze zijn zo ontworpen dat ze de hoeveelheid water die uit de douchekop stroomt verminderen, vaak door lucht toe te voegen aan de waterstraal. Hierdoor blijft de waterstraal even vol en weelderig.

  • Spaartoets voor je toilet

Hedendaagse toiletten zijn dikwijls uitgerust met 2 verschillende spoelvolumes, waardoor je kan kiezen tussen een grote of kleine spoeling. Een toilet doorspoelen gebruikt gemiddeld 6 à 9 liter water. Met een spaarknop kan je dit beperken tot 3 à 4.5 liter per spoeling

 

 



  • Installeer een douche-wc 

Ook een douche-wc is een goede optie om te besparen. Het waterverbruik van een douche-wc ligt dan misschien iets hoger, maar je bespaart er wel hopen toiletpapier mee. Wat het geheel dan weer veel ecologischer én uiteindelijk ook voor jou economischer maakt!

  • Neem een douche in plaats van een bad

Een douche verbruikt minder dan een bad, maar dit geldt uiteraard alleen als je je tijd onder de douche zo kort mogelijk houdt. Wil je graag besparen op je waterfactuur? Beperk je douchebeurt tot maximum 5 minuten en maak gebruik van een spaardouchekop. 

2. Blijf binnen de grens van het basistarief

Misschien was je hier niet van op de hoogte, maar je waterfactuur werkt met een basistarief en een comforttarief. Je betaalt een basistarief voor het basisverbruik. Dat is 30m³ per wooneenheid plus 30m³ per gedomicilieerde per jaar. Ben je bijvoorbeeld een gezin van 4 personen, dan wordt de eerste 150m³ water dat je verbruikt aan het basistarief gerekend. Al het water dat je extra verbruikt, wordt aan het comforttarief gerekend, wat dubbel zo duur is. 

Hou je je kosten dus liefst zo laag mogelijk? Zorg dan dat je je waterverbruik beperkt tot het basistarief.

3. Drink kraanwater

Wist je dat kraanwater het strengst gecontroleerde voedingsmiddel is? En wist je dat wanneer je 1 liter water per dag drinkt en overstapt op kraanwater, je zo’n 320 euro per jaar bespaart? Redenen genoeg dus om vandaag nog over te schakelen! Bovendien hoef je hierdoor niet meer te sleuren met zware plastic flessen en ook de klimaatbelasting van kraanwater is klein

Ook de liefhebbers van bruisend water hebben geen uitvlucht meer, want tegenwoordig bestaan er verschillende watersystemen die je eenvoudig onder je werkblad monteert en waardoor je met één druk op de knop gekoeld, bruisend of lichtbruisend water uit je keukenkraan tovert. 


Grohe Blue Home

4. Vang regenwater op

Door een regenwaterput te installeren, kan je regenwater opvangen en hergebruiken. Een regenwaterput kan namelijk aangesloten worden aan je wasmachine, toilet en buitenkraan. Hierdoor bespaar je niet alleen op je drinkwaterfactuur, maar je draagt ook een steentje bij aan een duurzamere planeet. 

Is een regenwaterput installeren in jouw geval niet mogelijk? Begin dan met een regenwaterton. Zo kan je alsnog water recupereren om je planten water te geven of je auto te wassen. 

Regenwater opvangen

5. Bescherm je leidingen en toestellen en vermijd lekken

Een lek kan veel schade aanrichten en je waterfactuur onnodig de hoogte injagen. Je wil dit dus liefst zoveel mogelijk vermijden. Maar hoe doe je dat? Wel, met een waterverzachter bijvoorbeeld. Dit toestel haalt kalk uit je water. Want hoewel kalk in ons water niet schadelijk is voor onze gezondheid, is het dat wel voor onze leidingen. Het kan je leidingen aantasten met verstoppingen, debietverliezen en lekken als gevolg. 

Wil je weten of je ergens last hebt van een lek? Noteer ’s avonds voor je gaat slapen de stand van je watermeter, zorg dat je die nacht geen water verbruikt en check de volgende ochtend je meterstand opnieuw. Zie je een ander getal? Dan heb je wellicht een lek. 


Grohe guard senso
Ontdek het magazine

Groene Huis 2024

Nieuws, trends, advies... alles wat je nodig hebt voor een groener, duurzamer huis.

Download ons magazine!
Laat je inspireren

Vind je Showroom

Voor al je wensen, laat je inspireren door onze inrichtingsmogelijkheden.

Onze Showrooms