10 tips om een kleine badkamer in te richten
Ben je aan het bouwen of renoveren en heb je weinig of amper ruimte voor een badkamer? Wij geven je 10 tips voor een slimme indeling waardoor je elke vierkante centimeter optimaal benut. Van uitrusting, meubels en accessoires tot de juiste kleur: ontdek hoe je een kleine, ultracomfortabele badkamer creëert.
1. Kies de juiste uitrusting
In België zijn veel badkamers kleiner dan 6 vierkante meter. Bovendien is het bij een renovatie niet altijd mogelijk om de indeling volledig aan te passen om ruimte te besparen: waterleidingen en afvoerkanalen bepalen bijvoorbeeld automatisch waar het bad moet staan, de wastafel, het toilet ... Het is verstandig om rekening te houden met deze technische beperkingen wanneer je het sanitair voor je kleine badkamer uitkiest.
Bad of douche?
Een douche neemt minder ruimte in dan een bad, dat lijdt geen twijfel. En dat is zeker zo in het geval van een inloopdouche; ook wel walk-in-douche genoemd. Daarbij heb je immers geen douchecabine en soms zelfs geen douchebak. De douche bevindt zich gewoon ‘open’ in de badkamer, je stapt er zo onder – zonder obstakels – en aan een simpele glazen douchewand heb je al genoeg om te voorkomen dat je heel de badkamer natspettert.
Neem je ’s morgens graag snel een douche, maar kan je ook genieten van een bad? Er bestaan heel compacte baden van 100 tot 150 cm lang – of met een aparte vorm waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn in smalle of onhandige ruimtes. Zo zijn er bijvoorbeeld hoekbaden, asymmetrische baden en trapeziumvormige baden.
Bovendien staat niets je in de weg om te kiezen voor een bad waarin je ook kan douchen! Een mat, gestructureerd of antislipoppervlak zorgt er dan voor dat je in alle veiligheid rechtop kan staan in je bad om te douchen.
2. Win ruimte
Om te voorkomen dat er ruimte verloren gaat en om ervoor te zorgen dat er een goede flow is in je badkamer, zeker als je er met meerdere mensen tegelijk bent, kies je best voor schuif- of vouwdeuren. Denk aan een vouwdeur voor je douchecabine, en voor het bad een badscherm dat uit een vast en een schuivend deel bestaat in plaats van naar buiten te draaien.
Wastafel of waskom
Hier kan je je hart ophalen en kiezen wat je wil: een vrijstaande lavabo of een (half-)geïntegreerde, mét meubel of geïnstalleerd op een console, een eenvoudig wastafelblad of zelfs een zeer slanke stalen voet ... Ook wastafel en waskom zijn verkrijgbaar in een waaier van formaten (sommige minigootstenen zijn slechts 20 tot 25 cm diep), vormen (ovaal, rond, rechthoekig, vierkant, asymmetrisch ...) en materialen (keramisch, natuursteen, marmer, glas, composietmaterialen ...).
Je kan ook ruimte besparen met een model met een ruimtebesparende sifon en een wandkraan met een korte uitloop, die beter geschikt is voor krappe ruimtes.
3. Ga voor doorzichtige materialen
Laten we nog eens terugkomen op dat opspattend water. We raden je aan om te kiezen voor een glazen bad- of douchewand. Want hoe minder obstakels in de ruimte, hoe verder je kan kijken, en hoe groter je badkamer lijkt.
Ben je bang dat je privacy in het gedrang komt als je een volledig transparante glazen douchewand installeert? Wat dacht je hiervan: laat het glas bedrukken met een mooie zeefdruk of laat halverwege ondoorzichtige stroken plaatsen. Je kan ook kiezen voor mat glas (dat licht doorlaat zonder dat je duidelijk kan zien wat erachter zit) of licht gerookt glas.
Een groter raam
Of je nu aan het bouwen bent of aan het renoveren, als je badkamer aan een buitenmuur grenst, plaats er best een zo groot mogelijk raam in. Ook dat vergroot het ruimtelijk gevoel.
Kijk je uit op een ander raam? Gezandstraald glas of dunne gordijnen die je enkel sluit als je in de badkamer bent, zijn meer dan genoeg om nieuwsgierige blikken buiten te houden.
4. Ruim plaats
Het is een evidentie: een ruimte die vol staat en waar van alles rondslingert, ook op de vloer, ziet er niet erg uitnodigend uit. Bovendien maakt al die overdaad en rommel de kamer visueel kleiner. In een opgeruimde kamer die niet te overladen is daarentegen, krijg je meteen het gevoel dat je makkelijker kan ademen. En precies dát gevoel is essentieel in de badkamer, de plek bij uitstek om lichaam en geest tot rust te laten komen.
Hou de vloer vrij
Hét trucje in een krappe badkamer, is om meubels en accessoires op te hangen. Installeer dus bijvoorbeeld kledinghaken, handdoekrekken, een hangtoilet en een zwevend lavabomeubel. Door zaken omhoog te hangen, maak je ze lichter, en het zorgt ook voor netheid in je badkamer, omdat je ze veel makkelijker kan poetsen.
N.B. Over handdoekrekken gesproken, wist je dat er douchewanden bestaan met geïntegreerde handdoekrekken?
5. De kunst van het minimalisme
In het verlengde van de vorige tip raden we je aan om volop voor een minimalistisch interieur te gaan in kleine kamers. Want ‘alles opgeruimd houden’ betekent niet dat je de badkamer moet overladen met opbergmeubels! Je kan beter kiezen voor één hoge, vrij smalle kolomkast, of je kan kiezen tussen een lavabomeubel en een toiletkast boven de lavabo. Laat je bij je keuze leiden door de bewegingsvrijheid en optimale flow in je badkamer. Zorg dat de meubels die nooit belemmeren.
Eén radiator, twee functies
Je kledinghaken en handdoekrekken kan je ook vervangen door een handdoekverwarmer. Je kan er je handdoeken aan ophangen, en bovendien is zo’n verwarming vaak ook voldoende voor een kleine badkamer – een goed idee dus, en een troef om de aandacht op te vestigen! Tegenwoordig vind je handdoekradiatoren in elk formaat, in bijna elke kleur en in elke stijl – klassiek, design, zelfs ronduit origineel.
Less is more
Ga ook ‘light’ als het op inrichten aankomt. Vermijd voorwerpen en hebbedingetjes die misschien wel mooi zijn, maar niet echt nuttig. De gouden regel hier is 'less is more', een principe dat draait om eenvoud en helderheid, en zo zorgt voor een mooie, praktische badkamerinrichting.
6. Beschermende cocon
We vertelden net al dat een kleine badkamer makkelijk te verwarmen is. En daarnaast heeft ze nog een groot voordeel: van een kleine badkamer maak je makkelijk een echte cocon, intiem en warm. Een plek waar je je veilig en geborgen voelt. Dit in tegenstelling tot een grote badkamer, die soms moeilijk in te richten is. Want hoe ‘vul’ je zo’n grote ruimte? Hoe maak je ze gezellig en cosy?
De natuur, jouw zachte bondgenoot
Natuurlijke materialen zoals hout, riet, terracotta, jute en rotan dragen bij aan het knusse gevoel in je badkamer. Denk voor kranen aan messing en voor het badlinnen aan linnen en katoen. Voeg ook wat groen toe – kies voor een zuiverende plant die goed gedijt in een vochtige omgeving – en je oase van rust is klaar!
7. Leve licht!
Hoe donkerder het is in je badkamer, hoe meer ze lijkt op een vochtige grot waar je niet wil binnengaan. Zelfs als je badkamer geen raam heeft, kan je ze laten baden in het licht door verschillende lichtbronnen te installeren. Installeer ze in het plafond boven het bad, de inloopdouche, de wastafel, rond de spiegel … Hoe meer licht, hoe beter.
Twee tips voor je badkamerverlichting
- Maak een onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Rond de spiegel moet de verlichting wit, neutraal of zelfs koel zijn (meer dan 4.000° Kelvin) zodat je je gemakkelijk kan scheren, opmaken … Een iets gelere en warmere verlichting (3.000° tot 3.500° Kelvin) is ideaal om een loungesfeer te creëren, wanneer je bijvoorbeeld een ontspannend bad wil nemen. Een andere oplossing is een dimschakelaar, waarmee je de badkamer gedempt kan verlichten of net verkwikkend helder.
- Hou rekening met de veiligheidsnormen die erop gericht zijn om contact tussen water en elektrische componenten te beperken: breng inbouwspots op laagspanning aan in het plafond op meer dan 2,25 m boven de basis van het bad of de douchebak/vloer, en installeer verlichting buiten een cirkel van 60 cm diameter rond de wastafel.
8. Kleur je oase
Met lichte kleuren maak je jouw badkamer helderder en doe je ze groter lijken. Bovendien zijn zo’n kleuren tijdloos, dus je raakt er niet snel op uitgekeken.
Gebruik overal dezelfde effen kleur of gebruik twee – maximum drie – tinten uit hetzelfde kleurengamma. Zoek in de richting van pastelkleuren (lichtblauw, watergroen, lichtgeel, taupe ...), tinten wit, beige, ivoor of zelfs 'nude' - een heel palet van delicate varianten van roze, perzik, poeder, rozenhout ...
Een opvallende toets
Vrees je dat deze vrij neutrale tinten er wat saai uitzien? Zorg dan voor wat pit en een kleine knipoog met een accessoire of een ander leuk voorwerp in een felle kleur (rood, blauw, groen of goud – waarom niet).
Waarom een effen, egale kleur?
Als je bijvoorbeeld kiest voor een imitatiemarmertoepassing op je muren, krijg je het tegenovergestelde effect van wat je zoekt: door de strepen en nerven zien de muren er overladen en kleiner uit, alsof je ze donker hebt geverfd. Je bewaart deze afwerking dus best voor in grotere kamers.
9. Creëer een illusie
Er bestaat een heel eenvoudige manier om je badkamer te vergroten en de indruk te wekken dat je je in een veel grotere ruimte bevindt dan je in werkelijkheid bent: de spiegel. Hoe groter de spiegel, hoe beter de illusie.
Wat dacht je van een spiegel vanop je badkamermeubel tot aan het plafond? Of – horizontaal – over de hele breedte van de muur waartegen het bad staat? Een andere optie is een douchewand met spiegeleffect. Zo’n douchescherm heeft een dubbel voordeel: je kan er niet doorheen kijken (goed voor je privacy) en je kan er van kop tot teen je outfit in checken.
Spiegelpaleis
Verdubbel de magie door twee spiegels tegenover elkaar te hangen. Daardoor krijgt je badkamer nog meer diepte. Is er een raam in je badkamer? Plaats de spiegel(s) dan op de muur ertegenover, zoals in de Spiegelzaal van het Kasteel van Versailles! Toegegeven, deze praalzaal is 10,5 meter breed, maar door het licht en het groen van de tuin te weerspiegelen, krijgt de zaal – en jouw badkamer – nog meer perspectief en licht.
Om de ruimte te vergroten, kan je de muren en vloer ook bedekken met grote tegels. Je vindt ze in allerlei materialen, van travertin en beton tot terracotta, natuursteen, leisteen en terrazzo (ook bekend als granito).
Grootformaattegels zien er niet alleen stijlvol uit, ze zijn ook gemakkelijker te onderhouden omdat er minder voegen zijn. En dat is waar vuil, schimmel en andere bacteriën zich meestal ophopen.
10. Frisse lucht
Tot nu toe hadden we het vooral over de beste inrichting om een kleine badkamer zo comfortabel mogelijk te maken. Meubels, sanitair, verlichting, kleuren, vloer- en muurbekleding zijn allemaal essentieel, maar er is één punt dat je echt niet over het hoofd mag zien voor je comfort en je gezondheid: ventilatie. Om in je badkamer, een bij uitstek vochtige ruimte, voor een perfect gezonde luchtkwaliteit te zorgen, is het absoluut noodzakelijk om te ventileren door damp naar buiten te drijven en frisse lucht binnen te brengen.
Soorten ventilatie
Er bestaan verschillende ventilatiesystemen:
- de luchtafzuiger: deze is eenvoudig te installeren en voert de lucht in de kamer af naar buiten. Er wordt echter geen frisse lucht naar binnen gebracht. Dit is het goedkoopste systeem dat het minste energie verbruikt.
- GMV (Gecontroleerde Mechanische Ventilatie), ook bekend als ‘systeem C’: dit systeem bestaat uit ventilatoren die vervuilde lucht afvoeren en regelbare ventilatieroosters die aan het raam of boven de deur worden bevestigd en frisse lucht van buiten aanvoeren. Een goed systeem voor renovaties.
- balansventilatie of ‘systeem D’: dit systeem wordt aanbevolen voor nieuwbouw en zorgt voor mechanische luchtafvoer én mechanische luchtaanvoer; daarnaast filtert het ook deeltjes uit de buitenlucht voordat ze jouw badkamer binnenkomt. Dit is de ultieme ventilatie.
Geïnspireerd door ons advies? Kom dan zeker eens langs in een van onze showrooms om een duidelijker beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden en om alles aan te raken, te zien, te meten en te vergelijken. Je kan uiteraard ook vragen stellen aan onze experts. Ze zetten al hun kennis graag in voor het ontwerp van jouw kleine badkamer.
Maak een afspraak voor persoonlijk advies
Onze experts staan aan je zijde om je te begeleiden bij je keuzes.
Blijf op de hoogte
Nieuws, trends en promo's...