Maak van je huis een duurzame woning
De energiefacturen zullen de komende jaren niet dalen. Het loont de moeite om even stil te staan bij manieren waarop je je huis duurzaam kan maken en zo energie te besparen. Enkele tips die je zult voelen in je portemonnee.
4 tips om je huis energiezuinig te maken
1. ALLES UITSCHAKELEN?
Als je je woning verlaat is het altijd praktisch om nog eens een check-up te doen. Je zult merken dat als je kinderen of pubers in huis hebt, er heel vaak nog licht blijft branden. Zoon- of dochterlief palmt de badkamer in, met de verwarming gezellig hoog. Maar nadien blijft die verwarming ook gezellig lang doordraaien. Door erop te letten dat alles uitgeschakeld is of in sluimerstand staat, kun je al aanzienlijk besparen.
2. ISOLATIE LOONT!
Duurzaam wonen begint bij jezelf, bij de bewustwording van hoe je zuinig kunt omspringen met energie. Daarnaast zijn er ook meer structurele keuzes. Isolatie van je dak, vloer en muren loont. Je houdt de warmte binnen, met een lager energieverbruik als gevolg.
3. AL AAN EEN CONDENSATIEKETEL GEDACHT?
Oude verwarmingsketels, van meer dan 15 jaar oud, verbruiken enorm veel. Vandaag wordt als vervanging heel vaak voor een condensatieketel gekozen. Bij dergelijke ketels wordt de warmte die in de rookgassen aanwezig is, gerecupereerd. Bij een klassieke verwarmingsketel gaat die warme verloren. Een tweede groot voordeel bij de condensatieketel is dat de brander zich aan de warmtevraag aanpast. Hoe minder nodige warmte, hoe lager het vermogen.
4. DUURZAAM DANKZIJ REGENWATER
Duurzaamheid wordt heel vaak geassocieerd met energiezuinig. Dat klopt, maar het is veel meer dan dat. Duurzaam betekent ook even stilstaan bij het feit dat we heel vaak kraantjeswater gebruiken waar dat eigenlijk niet nodig is. Voor het besproeien van de tuin, of voor het doorspoelen van het toilet is regenwater uit een put een evenwaardig alternatief. Bij nieuwbouw is een regenput sowieso verplicht.