/getattachment/ceffdf72-287a-4e79-bc81-25cc0568b8e4/6.jpeg?lang=fr-BE&ext=.jpeg

Hoe je spoelbak in de keuken ontstoppen?

Ontdek alle tips, technieken en methoden – ook de meest eenvoudige – om je gootsteen of wastafel te ontstoppen.

Hoe je spoelbak in de keuken ontstoppen? 

Is je gootsteen verstopt? Het is een veelvoorkomend probleem. En de reden? Die ligt voor de hand: je gebruikt je gootsteen om je borden en bestek af te spoelen, je potten en pannen af te wassen, je groenten te wassen ... Na verloop van tijd kunnen zeepresten, vet, organisch afval en etensresten zich ophopen in de leidingen onder de gootsteen en een verstopping veroorzaken. Het resultaat? Het water loopt niet meer goed weg of blijft misschien wel staan in de wasbak. Ook de aanwezigheid van onaangename geurtjes kan wijzen op een verstopping. 

Evier

Quelle solution adopter ?

La technique et le ou les produits à utiliser vont dépendre de la ‘gravité’ de la situation. Pas de panique : la plupart du temps, vous pourrez facilement déboucher vous-même votre évier ou votre lavabo. Nous allons donc ici distinguer quatre cas et vous donner les conseils appropriés pour chacun d’entre eux :

  • le cas du petit bouchon
  • celui du gros bouchon
  • le cas où le problème se situe au-delà du siphon
  • et celui où il se situe carrément en dehors de votre logement.

Kleine verstopping, makkelijk opgelost!

Als de verstopping klein genoeg is en het vuil niet diep in de afvoer van de gootsteen of lavabo zit, heb je de keuze uit drie oplossingen: twee waarmee je in amper 5 minuten kunt ontstoppen, en één die een half uurtje tot een paar uur geduld vraagt. 

1. Kokend water

De eenvoudigste – en ook goedkoopste – oplossing is om water te koken in een kookpot (twee liter is vaak al voldoende), en vervolgens traag en voorzichtig in de gootsteen te gieten. Zo lossen eventuele deeltjes in de afvoer zich op, en worden de leidingen gereinigd. Je kan aan het hete water ook een beetje afwasmiddel toevoegen. Dat heeft een ontvettend effect. Merk je niet meteen resultaat en blijft de leiding verstopt? Herhaal de handeling (meerdere keren) vooraleer je de volgende tip probeert.

 

2. De ontstopper

Dit is een beproefde, traditionele methode om je spoelbak te ontstoppen. Ze vergt wat energie en stevige spieren, maar normaal is je gootsteen op deze manier in minder dan 5 minuten ontstopt:

  • Steek een vochtige doek in de overloop van de spoelbak om te voorkomen dat er lucht ontsnapt via het gat;
  • Plaats de ontstopper plat over de afvoer (het metalen gedeelte boven het afvoergat);
  • Doe wat water in de spoelbak tot het rubberen gedeelte van de ontstopper onder water staat; 
  • Duw op de ontstopper zodat hij zich vastzuigt aan de bodem, en beweeg de steel van de ontstopper een paar keer stevig op en neer. Door het vacuüm dat ontstaat bij het terughalen van de ontstopper, wordt het water in de leiding in beweging gebracht en de druk verhoogd. Zo komt de stop los en kan het water weglopen.

Hou ook deze methode even vol. Het is best mogelijk dat je dit een paar keer moet herhalen vooraleer de verstopping van de baan is. 

 

3. Natriumbicarbonaat, azijn en zout

De derde oplossing is een middeltje uit grootmoeders tijd waarvoor je alle ingrediënten bij de hand hebt ... in je keuken. Het is een zeer effectief mengsel van 200 g zuiveringszout (natriumbicarbonaat), 20 cl azijn en 200 g grof zout. Giet dit brouwsel in de verstopte gootsteen en laat het een half uur staan. Giet er vervolgens 1 liter kokend water bij om de gootsteen en de afvoer grondig te reinigen. Werkt dit niet? Probeer het nog eens, maar laat het mengsel deze keer een hele nacht inwerken vooraleer je het kokend water erover giet.

Grote verstopping? Neem de sifon onder handen.

Kan het water niet goed weglopen door een grotere verstopping? Demonteer dan de sifon. Deze gebogen buis in de vorm van een U of S (ook wel 'zwanenhals' genoemd), bocht of fles, bevindt zich onder de afvoer. Ze verbindt de gootsteen met het afvoersysteem.

In de sifon zit altijd een beetje water om te voorkomen dat onaangename geurtjes, insecten en andere riooldiertjes vanuit de leiding naar boven komen. Plaats dus zeker een emmer of bak onder de sifon vooraleer je hem verwijdert. Doe ook handschoenen aan om je handen te beschermen. Draai vervolgens de sifon met de hand los zodat je het afval eruit kan doen. Als de stop weg is, maak dan van de gelegenheid gebruik om de sifon eens grondig schoon te maken met zeep en heet water voordat je hem weer vastschroeft. Zet hem voorzichtig weer in elkaar en vergeet niet de afdichting terug te plaatsen om lekken te voorkomen.

Voor de handige Harry

Wat je ook kan doen, is een kleerhanger in de vorm van een haak plooien. Vis met de haak de verstopping uit de afvoer en verwijder ze. Deze methode kan goed werken, maar vereist een zekere vaardigheid als je je buizen niet wilt beschadigen ... Alleen voor geoefende ontstoppers dus!

 

Wat met chemische producten?

In de winkel zijn producten te koop die wonderen verrichten en je gootsteen in een mum van tijd ontstoppen. Gebruik ze steeds voorzichtig en zeker niet te frequent. Ze bevatten immers bijtende stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu, en ze kunnen ook je sanitaire installatie beschadigen.

Evier
Evier

Hulp van een professional

Heb je bovenstaande methodes geprobeerd en is je gootsteen ondanks al je inspanningen nog steeds verstopt? Dan zit de verstopping waarschijnlijk achter de sifon. Schakel een loodgieter in om ze goed, schoon en veilig weg te werken. Gewapend met de juiste apparatuur, zoals een ontstoppingsveer en/of een hogedrukreiniger, kan hij de verstopping lokaliseren en op de juiste manier verwijderen, rekening houdend met de aard van de verstopping (organisch afval, kalk, soms zelfs een voorwerp).

Wat is een ontstoppingsveer?

Een ontstoppingsveer is een lange, flexibele metalen slang (gemakkelijk drie meter lang) met een boor aan het uiteinde. De loodgieter steekt hem in de afvoer, boort de verstopping eruit en zorgt er zo voor dat het water opnieuw kan afvloeien, zonder dat de leidingen gedemonteerd moeten worden. 

Een hogedrukreiniger met rioolreinigingsset werkt op dezelfde manier: de loodgieter steekt de slang in de verstopte buis en spuit er onder hoge druk water door om de buis schoon te maken.

Wie betaalt de loodgieter?

Bij een verstopping in een huurwoning betaalt de huurder voor de diensten van de loodgieter, tenzij kan worden aangetoond dat de verstopping te wijten is aan de ouderdom van de installatie of een gebrek aan onderhoud voordat de huurder erin trok. In dat geval betaalt de eigenaar de rekening.

Het probleem situeert zich elders

Ten slotte is het ook mogelijk dat de verstopping niet in je huis zit, maar in een leiding buiten je huis. In dat geval zijn de gootsteen in de keuken, de wastafels in de badkamer en zelfs de afvoer van het bad en/of de douche verstopt. Wat moet je in zo'n situatie doen?

  • Woon je in een appartementsgebouw? Vraag je buren of zij hetzelfde probleem ondervinden en neem contact op met de syndicus of de beheerder van de mede-eigendom om de nodige stappen te ondernemen.
  • Woon je in een huis, controleer dan of er misschien buiten een afvoer verstopt is, bijvoorbeeld door afgevallen bladeren, mos of takjes. Bevindt de verstopping zich op jouw terrein, schakel dan een vakman in. Zo niet, neem contact op met de gemeentelijke diensten. 

Beter voorkomen dan genezen

Voorkom dat er verstoppingen ontstaan door eenvoudig, snel en gemakkelijk onderhoud. Dit zijn enkele dingen die je regelmatig kan doen: 

  • Giet twee keer per maand kokend water met sodakristallen in gootstenen en wastafels, en spoel grondig na.
  • Onderhoud je sifons: schroef ze af en toe los, haal het vuil eruit en was ze.
  • Giet eenmaal per week een eetlepel koffiedik door de afvoer. Dit helpt verstoppingen te voorkomen en verwijdert onaangename geurtjes. Opgelet dit is een preventieve tip. Gebruik hem niet op je afvoer te ontstoppen, want je zou het probleem alleen maar erger kunnen maken! 
Evier